Türkiye’den Suriye’ye doğal gaz ve elektrik desteği: Günlük 6 milyon metreküp gaz gönderilecek

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Türkiye’den Suriye’ye Doğal Gaz ve Elektrik Desteği!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, CNN Türk’te katıldığı programda yaptığı konuşmada, yıllık 2 milyar metreküpe ulaştırılması planlanan doğal gazın, Suriye’de elektrik üretiminde kullanılacağını belirtti.

Suriye tarafında doğal gaz boru hattıyla ilgili altyapı çalışmalarının başladığını, doğal gazın Kilis üzerinden Halep’e gönderileceğini ifade eden Bayraktar, “Günlük 6 milyon metreküplük bu doğal gaz, Halep’teki doğal gaz santralinde elektrik üretmek üzere kullanılacak. Üç ay içerisinde akışa başlamayı hedefliyoruz. Suriye’de çok hızlı bir şekilde yol aldık. Çünkü doğal gaz hattımız Kilis’e kadar Suriye sınırına kadar gelmişti. Oradaki gaz santrallerinin bir anlamda yakıtını biz o şekilde tedarik etmiş olacağız.” diye konuştu.

Bayraktar, doğal gaz yanında elektrik tedarikinde de Suriye’de çalışmaların başladığını anımsattı. Türkiye ile Halep arasındaki yaklaşık 200 megavatlık elektrik tedariki yapıldığını belirten Bayraktar, “Elektrik kapasitesiyle alakalı biz yurt dışı ile olan izin süreçlerini tamamladık. Şu andaki mevcut 200 megavatın üzerine 500 megavat ekleyerek yaklaşık 700-800 megavatlık bir elektrik ihracatına önümüzdeki aylarda inşallah ulaşacağız.” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, Suriye’de hayatın normalleşmesinin Türkiye’nin en önemli öncelikleri arasında bulunduğunu söyledi.

Suriye’nin 13 yıllık savaştan sonra bütün altyapısının hasar gördüğüne işaret eden Bayraktar, “Suriye’nin yeni Enerji Bakanı ilk yurt dışı ziyaretini bize yaptı. İkili görüşmemizde Bakan Bey bana, ’10 bin megavatlık bir güce ihtiyacım var Suriye için ancak şu an 1700 megavat üretebiliyorum’ dedi. Bugün Suriye’nin neresine giderseniz gidin, her yerde herkesin kapısının önünde jeneratör var. Bir anlamda mobil şekilde elektrik üretmeye çalışılıyor. Dolayısıyla bu anlamda bizim yapacağımız katkı önemli. Bizim enerji ihracatımız önemli ama onun ötesinde Suriye’nin kendi kaynakları, petrol kaynakları, gaz kaynakları, maden kaynaklarının hızlı bir şekilde Suriye’nin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ekonomiye kazandırılması lazım.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Related Posts

Doğalgaz faturası 21 bin lirayı bulacak

Haziran ayı enflasyonunun hesaplanması ile ilk 6 aylık enflasyon oranı da belli olurken emekli, memurlar için zam oranları da belli oldu. Milyonlarca emekli açlık sınırının altında kalan maaşı ile nasıl geçineceğini düşünürken EPDK’nın yüzde 24.6 …

Arz-talep dengesizliği pastanelerin gözdesini vurdu! Fiyatları rekor kırıyor….

Dünya genelinde tereyağı fiyatları tarihi rekorlara yakın seviyelerde seyrediyor ve artışın yakın zamanda durması beklenmiyor. Avrupa Birliği ve Yeni Zelanda gibi büyük tereyağı üreticilerinin stoklarının tarihin en düşük seviyelerine inmesi, bu …

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı! (04 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,1 artışla 12.104,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında yükselişini sürdürerek 12.111,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Doğu Karadeniz’den yapılan ihracat 814 milyon 976 bin dolara ulaştı

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane’den ocak-haziran döneminde 814 milyon 976 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Ekonomistler haziran ayı enflasyonunu yorumladı: ‘TÜİK hadi oradan!’

TÜİK’in haziran enflasyon verileri sonrası memur ve emeklilerin zam oranları belli oldu. Ancak açıklanan rakamlar ekonomistler ve kamuoyunda tartışma yarattı. Uzmanlar enflasyon verilerinin gerçekçi olup olmadığını sorguluyor.

TÜİK haziran ayı enflasyonunu açıkladı: Haziran ayında beklentilerin altında

Türkiye İstatistik Kurumu haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı.