Musk’ın Starlink uydu ağına, yeni pazarlara giriş izni sağlandığı iddia edildi

ABD Yönetimi, Starlink İçin Ticaret Baskısını Dış Politikada Kullanıyor

The Washington Post’un ele geçirdiği ABD Dışişleri Bakanlığı belgelerine göre, ABD’li yetkililer, Trump’ın dış ticaret politikalarını, özellikle de ek gümrük vergilerini, Starlink’in diğer ülkelerde faaliyet gösterebilmesi için bir koz olarak kullandı.

Gelen bilgilere göre, ABD büyükelçilikleri ve Dışişleri Bakanlığı, birçok ülkede Starlink’in adını öne sürerek, bu ülkelerde Amerikan uydu şirketlerine regülatif kolaylıklar sağlanması için baskı yapıyor.

Ayrıca raporlara göre, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun, Trump’ın gümrük tarifeleri üzerinden yürüttüğü ticaret müzakerelerinde, Starlink’in faaliyet izni alabilmesi için ilgili ülkelere baskı yapılmasını sağlamak için talimat verdiği iddia ediliyor.

En son Lesotho’nun Starlink’e internet hizmeti vermesine izin verdiği bilgisi çıktı. Dışişleri Bakanlığına ait bir belgede, “Lesotho hükümeti, ABD ile yürütülen ticaret anlaşmalarında Starlink’e lisans vererek iyi niyet göstermek istediğini belirtti” ifadelerine yer verildi.

Diğer ülkeler arasında, Starlink’e benzer şekilde erişim izni vermek zorunda kalan ülkeler arasında Hindistan, Somali, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Bangladeş, Pakistan ve Vietnam da bulunuyor.

Starlink’in onaylanması karşısında Hindistan’daki bazı yetkililer, ABD ile daha avantajlı ticaret anlaşmaları yapılmasına yardımcı olabileceğine inandıklarını kaydediyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI

Dışişleri Bakanlığı, belgelere ilişkin yaptığı açıklamada, Starlink’in dünyanın uzak bölgelerine internet erişimi sağlayan bir Amerikan şirketi olduğunu vurgulayarak, “Her vatansever Amerikalı, özellikle Çinli rakiplerine karşı küresel düzeyde rekabet eden bir Amerikan şirketinin başarısını görmek ister.” ifadesine yer verdi.

İlgili konuda SpaceX ve diğer ülkelerin resmi sözcüleri ise henüz bir açıklama yapmadı.

Elon Musk’un Trump kampanyasına maddi destek olduğu belirtilen, geçtiğimiz ay Hükümet Verimlilik Departmanı başkanlığından istifa etme planları yaptığı bilgisi ise hatırlatıldı. ziyaret etti

Related Posts

Zelenski’den gövde gösterisi: Sokağa indi… ‘Ya Rusya ya dünya değişecek’ dedi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, “Zafer Günü” mesajını başkent Kiev’in sokaklarında yürüyerek verdi. Zelenski, ülkede barış ve huzurun sağlanması için mücadele ettiklerini belirterek, “Ya Rusya değişecek ya da dünya değişecek” dedi.

Kilis’te uyuşturucu operasyonu! 3 kişi tutuklandı

Kilis’te polisin düzenlediği uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 4 şahıstan 3’ü tutuklandı.

İki nükleer güç kılıcını kuşandı: Patlamalar bölgeyi sarstı, hava trafiği durdu, siviller kaçıyor

Çatışmaların sürdüğü Hindistan ve Pakistan arasındaki Keşmir bölgesinde gerilim durulmuyor. Hindistan hava saldırıları sonrası Lahor’da bir patlama meydana geldi. Hat boyu çatışmalar devam ederken, uluslararası uçaklar hava sahasından kaçınarak dünya hava trafiğini tıkadı. İki nükleer güç arasındaki gerilim hızla tırmanırken, dünya ülkeleri itidal çağrısı yaptı.

Dilek İmamoğlu’ndan erişim engeline sert tepki

Dilek İmamoğlu, “Ekrem İmamoğlu’nun X hesabına Türkiye’den erişimin engellenmesi düşünce ve ifade özgürlüğüne müdahaledir ve asla kabul edilemez” dedi.

Kırklareli’nde uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Kırklareli’nde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 7 şüpheliden 3’ü tutuklandı. Diğer şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İzmir merkezli FETÖ operasyonunda 10 gözaltı

İzmir merkezli 4 ilde Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yönelik operasyonda 10 şüpheli gözaltına alındı. FETÖ soruşturmalarında isimleri geçen, ByLock kullanıcısı oldukları belirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir