Muğla’da İpek Böcekçiliği Canlanıyor
Muğla’da eskiden önemli bir geçim kaynağı olan ipek böcekçiliği, Dut fidanı dikimi, ipek böceği besleme evi kurulumu, eğitimler ve üretim çadırlarıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenerek yeniden canlanıyor.
İpek Böcekçiliğine Destek Devam Ediyor
Destek kapsamında Seydikemer Çobanlar Mahallesi’nde Büyükşehir’e ait araziye 3 bin 300 dut fidanı dikilirken, aynı alanda 100 metrekarelik bir ipek böceği besleme evi oluşturuldu. Ayrıca Menteşe Belediyesi iş birliğiyle, Bayır Mahallesi Yeşilyurt mevkiinde 4 bin 600 metrekare, Bayır Mahallesi’nde ise 12 bin 400 metrekarelik alana dut fidanları dikildi ve bu alanlara da modern besleme evleri inşa edildi.
İpek böcekçiliğini geliştirmek amacıyla Büyükşehir’e ait Yatağan Bahçeyaka Mahallesi’ndeki Akıllı Tarım Çiftliği’nde dut fidanı üretimi devam ediyor ve talepte bulunan üreticilere ücretsiz fidan temini sağlanıyor.
“Ata Mesleğimizi Yaşatıyoruz”
Üretici Birgül Öziç, aldıkları destek sayesinde ipek böcekçiliğine başladıklarını ve atalarından kalan bu geleneği sürdürmeye çalıştıklarını belirterek, “Bu işi yapan çok az kişi kaldı ama biz devam ettirmek istiyoruz” dedi.
“Eğitimle Başladık, Üretime Geçtik”
Üretici Melahat Yalınkılıç ise eğitimlerin ardından üretime başladıklarını ve ata mesleğini sürdürmek istediklerini ifade ederek, “Ahmet Başkanımıza bu destekler için teşekkür ederim” diye konuştu.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Ziraat Mühendisi Serkan Yılmaz, sahada yürütülen çalışmaların devam edeceğini belirterek, “İpek böcekçiliğine yönelik desteklerimiz devam edecek” dedi.
“Geleneksel Üretimi Geleceğe Taşıyoruz”
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, ipek böcekçiliğinin sadece bir tarım projesi olmadığını, aynı zamanda bir kültürel miras koruma modeli olduğunu vurgulayarak, “Üreticilerimizin bu sürece dahil olması, bize umut ve güç veriyor” dedi.