Kurbanlıklar için kist uyarısı: Çöpe atılmamalı, kedi, köpek gibi hayvanlara yedirilmemeli

Kurban Bayramı’nda Kist Hidatik Tehlikesine Dikkat!

Kars Harakani Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Gökhan Perincek, Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvanların organlarında kist oluşumuna karşı uyarılarda bulundu.

Perincek, kist bulunan organların köpek ve diğer etçillerin ulaşamayacağı bir şekilde imha edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Halk arasında köpek kisti olarak bilinen kist hidatiği, hayvandan insana geçen ve ölüme kadar götürebilen ciddi bir hastalıktır. Karaciğer kist hidatiği insandan insana bulaşmaz ancak, birçok soruna sebep olabilir” dedi.

Türk Toraks Derneği Kars Temsilcisi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Gökhan Perincek, kist hidatiğinin küçükbaş hayvanların karaciğerinde üçgen şeklinde turuncu renkli olarak görüldüğünü belirtti.

Perincek, kist hidatiğinin hayvandan insanlara bulaşabileceğine dikkat çekerek, kurban kesimi sonrasında kistli organların önemli olduğunu ve köpeklerin bu organlara ulaşmasını engellemek gerektiğini ifade etti.

Hastalığın köpek dışkısı aracılığıyla insana bulaştığını söyleyen Perincek, parazitin yayılma şekilleri ve önlemler hakkında da bilgi verdi. Kist hidatiğinin belirtileri ve tedavi yöntemleri konusunda da detaylı bilgi veren Perincek, vatandaşları köpeklerle temastan sonra ellerini mutlaka yıkamaları konusunda uyardı.

Kistlerin en sık karaciğer ve akciğerlerde görüldüğünü belirten Perincek, hastalığın belirtilerinin organlara göre değişebileceğini ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti. (DHA)

Related Posts

Bu belirtiler varsa midenizi üşütmüş olabilirsiniz!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcak havalarda bozulmaya daha yatkın gıdalar ve hijyen kurallarına yeterince dikkat edilmemesi sonucu akut gastroenterit, halk arasındaki adıyla mide üşütmesi vakalarında artış yaşanıyor.

TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Yasa teklifi gözden geçirilmeli

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM’de görüşülen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında gündeme gelen kenevir maddesiyle ilgili açıklama yaptı. TTB, kenevirin tıbbi kullanım dışındaki alanlarda serbestleştirilmesinin halk sağlığı açısından risk taşıdığı uyarısında bulunarak, düzenlemenin tekliften çıkarılması gerektiğini belirtti.

Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Tuvalet eğitimi ne zaman başlar! Tuvalet eğitimi sabır, sevgi ve anlayış gerektiriyor! Uzmanlar, her çocuğun kendi zamanında tuvalet eğitimine hazır olacağını ifade ediyor. 

Ebelik yeniden gözde meslek oldu

Ebelik sanki geçmişte kalmış bir meslek gibi algılanıyor. Oysa rakamlar ve gelişmeler geçmişin değil, geleceğin mesleği olduğunu gösteriyor. Yeni düzenlemeye göre, ebeler kendi iş yerlerini açarak, hamilelikten doğuma kadar anne adaylarına tüm aşamalarda hizmet verebiliyor. Prof. Dr. Yurdanur Dikmen “Ebelerin yetkileri çok genişletildi. Türkiye’de son 5 yılda üniversitelerde yeni ebelik bölümleri açılıyor ve bu bölümlerdeki doluluk oranları yüzde 100’ü buluyor” dedi.

Hep yorgun, kızarık gözleriniz mi var? Nedeni en yaygın hastalık olabilir

Kuru göz hastalığı, gözde batma, yanma, kızarıklık ve bulanık görme gibi belirtilerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Tunç, kuru gözün nedenlerini ve kişiye özel tedavi yöntemlerini anlattı.

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir