Dünya Çocuk İşçiliği Günü öncesi Eğitim Sen’den çağrı: MESEM’ler kapatılsın

Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Hamdi Çalık’tan Mesleki Eğitim Merkezleri’ne Çağrı: “Kapatılmalı”

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 12 Haziran, “Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü” olarak ilan edilmesine rağmen, dünya genelinde 2020 itibarıyla 160 milyon çocuk çalıştırıldı. Türkiye’de ise 2024’te çalışan çocuk sayısı 869 bin olarak kaydedildi. İSİG Meclisi’nin verilerine göre ise 2013-2024 yılları arasında en az 742 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti ve 2024’te bu sayı 71’e düştü.

“Ucuz İş Gücü Olarak Görülüyorlar”

Hamdi Çalık, Mesleki Eğitim Merkezleri’nin (MESEM) çocuklar için ucuz iş gücü kaynağı olarak kullanıldığını belirtti. Çocukları MESEM’lere gönderen ailelerin ekonomik zorunluluklar nedeniyle bu kararı aldığını söyleyen Çalık, bazı işletmelerin ise devlet teşviklerinden yararlanmak için paravan MESEM’ler oluşturduğunu dile getirdi. Bu durumun çocuk işçiliğini teşvik ettiğini ve kamu kaynaklarını sermayeye aktardığını vurguladı.


Grafik: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG)

“MESEM’ler Kapatılmalı”

MESEM’lere yapılan başvuruların arttığını belirten Çalık, barakalarda sınıf açıldığını ve öğrencilerin kontrolsüz koşullarda çalıştırıldığını dile getirdi. Bu durumun ölümlere yol açabileceğini savunan Çalık, MESEM’lerin kapatılması gerektiğini ve mesleki eğitimin bakanlık denetiminde olması gerektiğini belirtti.

“Çocuklar Sömürülüyor”

MESEM uygulamasının çocuk bedenlerinin sömürüsüne dayandığını ifade eden Çalık, bilimsel temellere dayanmayan bu sistemin değişmesi gerektiğini söyledi. Ailelerin bilgilendirilmesi ve hukuki mücadelenin önemine işaret eden Çalık, çocukların özgür bir ortamda eğitim alması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Arz-talep dengesizliği pastanelerin gözdesini vurdu! Fiyatları rekor kırıyor….

Dünya genelinde tereyağı fiyatları tarihi rekorlara yakın seviyelerde seyrediyor ve artışın yakın zamanda durması beklenmiyor. Avrupa Birliği ve Yeni Zelanda gibi büyük tereyağı üreticilerinin stoklarının tarihin en düşük seviyelerine inmesi, bu …

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı! (04 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,1 artışla 12.104,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında yükselişini sürdürerek 12.111,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Doğu Karadeniz’den yapılan ihracat 814 milyon 976 bin dolara ulaştı

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane’den ocak-haziran döneminde 814 milyon 976 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Ekonomistler haziran ayı enflasyonunu yorumladı: ‘TÜİK hadi oradan!’

TÜİK’in haziran enflasyon verileri sonrası memur ve emeklilerin zam oranları belli oldu. Ancak açıklanan rakamlar ekonomistler ve kamuoyunda tartışma yarattı. Uzmanlar enflasyon verilerinin gerçekçi olup olmadığını sorguluyor.

TÜİK haziran ayı enflasyonunu açıkladı: Haziran ayında beklentilerin altında

Türkiye İstatistik Kurumu haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı.

Mehmet Şimşek’in turlarını boşa çıkaracak sonu ATO Başkanı açıkladı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, işletmelerin, kamu ücret politikasının kamuoyunda yüksek ücret beklentisi oluşturması nedeniyle istihdam, vergi ve diğer yükler nedeniyle zorlandığını söyledi. İşletmelerin üretim …