Don felaketinin fiyatlara henüz yansımadığını belirten CHP’li Gürer uyardı: Yurttaşın cebini asıl ağustosta vuracak!

Doğa Felaketi Tarım Ürünlerini Olumsuz Etiledi

Türkiye’de mevsim geçişlerinde yaşanan hava değişiklikleri, tarım sektörünü olumsuz etkiledi. Aniden bastıran kar yağışı, henüz tomurcuklanma sürecinde olan meyve ağaçlarını olumsuz etkiledi. Bu durum, çiftçileri olumsuz yönde etkilerken Türkiye’nin ithalat ve ihracat dengelerini de bozacaktır. Dengenin bozulmasıyla birlikte don vuran ürünlerin yurt dışından ithal edilmesi gerekecektir. Ayrıca, ihraç edilen ürün miktarında da azalma beklenmektedir.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “Don Vuran Ürünler İçin Destek Sağlanmalı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, don felaketinin çoğunlukla elma, armut, kayısı, şeftali, nektarin, kiraz, dut ve limon gibi meyveleri etkilediğini belirtti. Gürer, “Bu yıl don vuran ürünlerden verim almak mümkün görünmüyor. Henüz meyve vermeyen genç fidanların durumu ilerleyen süreçte ortaya çıkacaktır. Bu durumda zarar gören fidanlar ilerleyen dönemlerde de verimli olmayabilir” şeklinde konuştu. Ayrıca, erken ekimi yapılan patates, pancar ve lahana gibi sebzelerin de dondan zarar gördüğünü ifade etti.

Don Vuran Meyvelere Destek Sağlanırken, Sebzelere İlgili Desteğin Verilmediği Eleştirisi

Fiyatlara Henüz Yansımamış Durumda

Gürer, ürünlerde talebin yoğun olması durumunda iktidarın ithalat yapmaktan başka bir seçeneğinin olmadığını belirtti. “Bu durum, ihracatın azalacağı ve ithalatın artacağı anlamına gelmektedir. Bu da tüketicilere yüksek fiyatlarla ürün sunulacağı anlamına gelmektedir. Bu yıl elma ve kiraz gibi ürünlerde fiyat artışı beklenmektedir. Şu anda hala geçen yılın ürünlerini tüketiyoruz. Ancak ağustos ayından sonra gıda enflasyonunda artışlar yaşanabilir. Zira hem ürünler azalacak hem de stoklar tükenmiş olacak. Donun etkisiyle fiyat artışları henüz gerçekleşmedi” şeklinde konuştu.

Related Posts

Tahıl ambarı ranta kurban edilecek

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, “Bu bölge ayçiçeği, tahıl deposu. İstanbul’u, Marmara’yı besleyen bir tarım bölgesi. Burayı rant uğruna talana açarsanız kıtlık çekeriz” dedi.

TOBB Başkanı: Enflasyonu tek haneye indirmeden riskleri azaltamayız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yaşadığımız en büyük sorunlardan biri yüksek enflasyon, enflasyon tek haneye inmeden ekonomideki riskleri azaltamayız.” dedi.

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

Bakan Kacır: Turizm gelirlerinde 61,1 milyar dolarla yeni bir rekora imza attık

Kars’ta yapımı tamamlanan ‘Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi’nin açılışını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Geçtiğimiz yıl ülkemize gelen ziyaretçi sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 9,8 artışla 62,3 milyona ulaştı. Turizm gelirlerinde de 61,1 milyar dolarla yeni bir rekora daha imza attık. Ülkemiz turizminin sürdürülebilir büyümesini sağlamak, yeni destinasyonlar oluşturarak cazibe merkezlerini artırmak temel hedeflerimiz arasında bulunuyor” dedi.

Borsa günün ilk yarısında geriledi: Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,1 değer kaybederek 9.481,33 puana indi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir