Doğalgaz faturası 21 bin lirayı bulacak

Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte ilk altı aylık enflasyon oranı da belirlendi. Emekli ve memurlar için zam oranları duyuruldu. Milyonlarca emeklinin açlık sınırının altında kalan maaşıyla nasıl geçineceği endişesi yaşanırken EPDK, doğalgaz zammını yüzde 24.6 olarak açıkladı, bu da kara kışın erken geldiği anlamına geliyor.

EPDK’nın zam kararının faturalara yüzde 45’e kadar yansıyacağı tahmin ediliyor, bu da vatandaşları zor bir kışın beklediği anlamına geliyor.

AY AY HESAPLANDI

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, kış aylarında 4 kişilik ailenin doğalgaz faturasının ortalamasının 2.500 lira olacağını hesapladı. Sözcü’den Tolga Uğur’un haberine göre; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) hesabına göre İstanbul’daki hanelerin 1 yılda doğalgaza harcayacağı ortalamanın 10 bin lirayı aşacağı öngörülüyor.

İstanbul’da, 120 metrekareyi aşmayan bir evde 884 metreküp gaz kullanan bir ailenin, zam öncesinde 12 aylık dönemde ortalama harcaması 7.178 lira iken, zamlarla birlikte yüzde 45 artarak 10.406 liraya yükselecek.

Serbest tüketici olanların yıllık doğalgaz faturası ise ortalama 15.296 liraya çıkacak.

DOĞALGAZ FATURASI 21 BİN LİRAYI AŞACAK

Başkent Ankara’da 9.912 lira olan yıllık doğalgaz harcaması, yüzde 42.2 artarak 14.093 liraya ulaşacak. Serbest tüketicilerin doğalgaz için yılda ortalama 19.975 lira harcaması öngörülüyor. Van’da 9.762 lira olan yıllık doğalgaz harcaması ise bu yıl 1.159 metreküp gaz kullanan bir aile için 13.143 liraya çıkacak ve bu zam faturaya yüzde 34.6 olarak yansıyacak.

Türkiye’nin en soğuk illeri arasında yer alan Erzurum’da hanelerin doğalgaz harcaması 20.000 lirayı geçecek. 1.439 metreküp gaz kullanan bir ailenin yıllık doğalgaz faturası yüzde 39.9 artışla 21.120 lirayı bulacak.

YOKSULLARIN ENFLASYONU ARTACAK

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, “Doğalgaza yapılan zammın ardından diğer zamlar da gelecek ve yoksulların enflasyonu artacak” şeklinde konuştu.

Yener, EPDK’ya yönelik eleştirilerde bulunarak, “BOTAŞ’ın kentsel doğalgaz dağıtım şirketlerine sattığı gazın fiyatını yüzde 38 artırmasına karşın EPDK’nın zam oranını yüzde 24.6 olarak duyurması yanıltıcı” dedi. Ayrıca, BOTAŞ’ın tüm tüketici gruplarına doğalgazı sübvanse etmesinin etkili olduğunu vurgulayarak “BOTAŞ’ın görev zararının 345 milyar liraya ulaşmasında elektrik üretim santralları ve sanayi kuruluşlarının da rolü bulunmaktadır”.

Related Posts

Arz-talep dengesizliği pastanelerin gözdesini vurdu! Fiyatları rekor kırıyor….

Dünya genelinde tereyağı fiyatları tarihi rekorlara yakın seviyelerde seyrediyor ve artışın yakın zamanda durması beklenmiyor. Avrupa Birliği ve Yeni Zelanda gibi büyük tereyağı üreticilerinin stoklarının tarihin en düşük seviyelerine inmesi, bu …

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı! (04 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,1 artışla 12.104,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında yükselişini sürdürerek 12.111,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Doğu Karadeniz’den yapılan ihracat 814 milyon 976 bin dolara ulaştı

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane’den ocak-haziran döneminde 814 milyon 976 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Ekonomistler haziran ayı enflasyonunu yorumladı: ‘TÜİK hadi oradan!’

TÜİK’in haziran enflasyon verileri sonrası memur ve emeklilerin zam oranları belli oldu. Ancak açıklanan rakamlar ekonomistler ve kamuoyunda tartışma yarattı. Uzmanlar enflasyon verilerinin gerçekçi olup olmadığını sorguluyor.

TÜİK haziran ayı enflasyonunu açıkladı: Haziran ayında beklentilerin altında

Türkiye İstatistik Kurumu haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı.

Mehmet Şimşek’in turlarını boşa çıkaracak sonu ATO Başkanı açıkladı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, işletmelerin, kamu ücret politikasının kamuoyunda yüksek ücret beklentisi oluşturması nedeniyle istihdam, vergi ve diğer yükler nedeniyle zorlandığını söyledi. İşletmelerin üretim …