Çay tarımı tehlikede: İklim krizi yeşil altını vuruyor

Uluslararası Çay Günü: Dünya Çay Üretimi ve Tüketimi

Birleşmiş Milletler tarafından 2019 yılında alınan kararla 21 Mayıs, Uluslararası Çay Günü olarak kutlanmaya başlandı. Bu kararın amacı, çayın büyük önemine dikkat çekmek ve kültürel, tarihi ve ekonomik değerini vurgulamaktır.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre, dünya genelinde 2012-2022 yılları arasında çay tüketimi yıllık yüzde 3,3 artarak 6,5 milyon tona ulaştı. Bu tüketimin önemli bir kısmı, yüzde 46’sıyla Çin’de gerçekleşti. İkinci sırada Hindistan yer alırken, onu Türkiye, Pakistan ve Rusya takip etti.

Türkiye, kişi başına çay tüketiminde lider konumda bulunuyor. Statista’nın verilerine göre yılda kişi başına 3,16 kilogram çay tüketilen Türkiye’yi diğer ülkeler izliyor.

Çay sektörü, küçük çiftçileri de içine alarak 13 milyondan fazla insanı destekliyor. Çay üretimi genellikle özel iklim gereksinimleri olan sınırlı alanlarda yapılmaktadır ve Asya Kıtası en büyük tüketici konumundadır.

Dünya çay üretiminde Çin lider konumda bulunurken, Hindistan, Kenya, Sri Lanka ve Türkiye sıralamayı takip etmektedir.

Çay Yetiştiriciliği ve İklim Koşulları

Çayın yetiştirilmesi için belirli iklim koşullarının gerektiğini belirten uzmanlar, yağışın bol ve iklimin sıcak olduğu bölgelerin çay için ideal olduğunu vurgulamaktadır. Çayın ekildiği yerlerde nemin yüzde 70’in üzerinde olması gerekmektedir.

Çay üretimi sırasında ortaya çıkan atıkların geri dönüşümü konusunda da çalışmalar yapılmaktadır. Atıkların organik madde zenginliği nedeniyle farklı alanlarda değerlendirilebileceği belirtilmektedir.

Çay endüstrisinin çevresel etkileri konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, çiftçilik uygulamalarının çeşitlendirilmesi ve toprakların kimyasal gübrelerle kirletilmemesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Uluslararası Çay Günü kapsamında yapılan açıklamalarda, çay endüstrisinin iklim değişikliği ve diğer çevresel faktörler nedeniyle risk altında olduğu ve alınacak tedbirlerle bu risklerin azaltılabileceği belirtilmektedir.

Related Posts

Assan Panel’in Yeni Tesisine Ziyaret

Bakan Norris ve Elçi Ertaş, Assan Panel’in Birleşik Krallık’taki yatırımını değerlendirdi.

Yurt dışı ÜFE haziranda yükseldi

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 3,42, yıllık bazda yüzde 28,38 artış gösterdi.

Piyasanın enflasyon tahmini değişti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından duyurulan Piyasa Katılımcıları Anketi, enflasyon ve döviz kuru tahminlerinde sınırlı değişimlerin yaşandı. Ankete katılan ekonomist ve finans profesyonelleri, 2025 yılı sonu tüketici enflasyonu …

Trump’ın gümrük vergilerinden en çok hangi araçlar etkileniyor?

Ne yazık ki gerçek bundan farklı… Cars.com’un 2025’in ilk yarısındaki bayi envanteri üzerine yaptığı yeni bir araştırma, 30.000 doların altındaki yeni otomobil satışlarının yavaşladığını gösteriyor. Çalışmada, 30 bin doların altındaki segmentin …

Meclis’te kabul edildi, otomobillerde ÖTV oranları değişti

Vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. İçten yanmalı motora sahip araçlarda yüzde 45, 50, 60, 70 ÖTV oranı kaldırıldı. Artık oranlar yüzde 80 ve 220 arasında değişiklik gösterecek. Arazi taşıtları için ise ÖTV oranı yüzde 50 olarak uygulanacak. ÖTV matrahlarının alt ve üst sınırlarının belirlenmesinde Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Yaz aylarında araç kiralayacaklara öneriler

Tatilin ve yolculuğun kabusa dönmemesi için özellikle yaz aylarında araç kiralayacaklara önerilerde bulunan Avec Rent a Car’ın Genel Müdürü Şahin Bayram, “Sahte sitelere, bilinmeyen numaralara, cazip teklifler içeren reklamlara karşı dikkatli olunması gerekiyor. Güvenli araç kiralama için doğru firma seçmek önemli” dedi.