Arz-talep dengesizliği pastanelerin gözdesini vurdu! Fiyatları rekor kırıyor….

Tereyağı Fiyatları Rekor Seviyelere Ulaştı, Kriz Devam Ediyor

Dünya genelinde tereyağı fiyatları tarihi rekorlara yaklaşırken, Avrupa Birliği ve Yeni Zelanda gibi büyük üreticilerin stoklarının tarihin en düşük seviyelerine gerilemesi krizin ana nedeni olarak gösteriliyor. Artan talep ve üretimdeki sıkıntılar özellikle pastane sektörünü olumsuz yönde etkiliyor.

Avrupa ve Yeni Zelanda’dan Tarihi Düşük Stoklar

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, küresel tereyağı ihracatının yaklaşık %70’i Avrupa ve Yeni Zelanda’dan karşılanıyor. Ancak bu bölgelerde stokların tarihi düşüş yaşaması, arz sıkıntısının fiyatları neredeyse iki katına çıkarmasına neden oldu. Avrupa’da 100 kilogram tereyağı fiyatı 2021’de 400 euro civarındayken bugün yaklaşık 800 euro seviyelerine yükseldi.

Süt Üretimindeki Sorunlar Krizi Derinleştiriyor

Avrupa’daki süt üreticileri, artan maliyetler ve enflasyonun etkisiyle üretimlerini kısmak zorunda kalıyor. Ayrıca sürü hastalıkları ve finansal baskılar nedeniyle süt hayvanlarının sayısında azalma yaşanıyor. Bu durum, tereyağı üretiminde azalmaya ve stoklarda erimelere neden oluyor.

Pastane Sektörü Tedarik Sorunuyla Karşı Karşıya

Parisin ünlü fırınlarından Mamiche, ‘beurre de tourage’ tereyağını düzenli tedarik edemiyor. Tedarikçi değişikliklerine rağmen, fiyatlarda %25-30’a varan artışlar olmasına rağmen Mamiche, müşteri memnuniyetini sağlamak adına maliyeti üstlenmek zorunda kalıyor. Benzer zorluklar, Hong Kong’daki Fransız fırın zinciri Bakehouse’ta da yaşanıyor.

Asya’da Artan Talep, Üretimi Yetiştiremiyor

2025’te küresel tereyağı tüketiminin %2,7 artış göstermesi beklenirken, üretim talebi karşılayamayacak. Özellikle Çin’de tereyağı talebi bir yılda %6 arttı. Tayvan ve Hindistan gibi ülkelerde de talep hızla artıyor. Bu durum, üretim kısıtlamalarıyla birleşince fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor.

Tedarikçiler Arasında Değişimler ve Artan Maliyetler

Yeni Zelanda’daki tereyağı üretiminde yaşanan sıkıntılar küresel arzda zorluklara yol açarken, tedarikçiler arasında hızlı değişimler yaşanıyor. Hong Kong’daki Bakehouse, üçüncü tedarikçiden sonra dördüncüye yöneliyor.

Related Posts

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı! (04 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,1 artışla 12.104,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında yükselişini sürdürerek 12.111,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Doğu Karadeniz’den yapılan ihracat 814 milyon 976 bin dolara ulaştı

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane’den ocak-haziran döneminde 814 milyon 976 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Ekonomistler haziran ayı enflasyonunu yorumladı: ‘TÜİK hadi oradan!’

TÜİK’in haziran enflasyon verileri sonrası memur ve emeklilerin zam oranları belli oldu. Ancak açıklanan rakamlar ekonomistler ve kamuoyunda tartışma yarattı. Uzmanlar enflasyon verilerinin gerçekçi olup olmadığını sorguluyor.

TÜİK haziran ayı enflasyonunu açıkladı: Haziran ayında beklentilerin altında

Türkiye İstatistik Kurumu haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı.

Mehmet Şimşek’in turlarını boşa çıkaracak sonu ATO Başkanı açıkladı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, işletmelerin, kamu ücret politikasının kamuoyunda yüksek ücret beklentisi oluşturması nedeniyle istihdam, vergi ve diğer yükler nedeniyle zorlandığını söyledi. İşletmelerin üretim …

Otomotiv endüstrisi haziranda en fazla ihracat yapan sektör oldu

Otomotiv endüstrisi, haziranda 3,4 milyar dolarla en fazla ihracata imza atan sektör olarak kayıtlara geçti.