Antarktika’da bulunan göktaşı tüm cevapları değiştirecek

Enstatit Kondrit Göktası İncelenmesi: Dünya’nın Su Kaynağı Hidrojen Olabilir mi?

2012 yılında keşfedilen enstatit kondrit türü göktaşında yapılan kimyasal inceleme, beklenmedik miktarda hidrojen içerdiğini gösterdi. Bu durum, Dünya’nın suyunun oluşum sürecinde hidrojenle birleşerek meydana gelmiş olabileceği ihtimalini ortaya koyuyor.

Su Diye Başlamadıysak, Hidrojenle Başladıysak?

Enstatit kondritlerin su içermediği genel kanı nedeniyle Dünya’nın suyunu başka kaynaklardan almış olabileceği düşünülüyordu. Ancak yapılan yeni analiz, hidrojenin sülfürle birleşmiş halde —yani hidrojen sülfür formunda— var olduğunu ortaya çıkardı.

Bu hidrojenin, erken Dünya dönemlerinde oksijenle reaksiyona girerek su oluşturduğu düşünülüyor. Oxford Üniversitesi’nden gezegen bilimci James Bryson’ın belirttiğine göre, bu bulgu iç Güneş Sistemi’ndeki diğer kayalık gezegenlerin de su içermesi ihtimalini artırıyor.

Yaşanabilirlik Şansları Artabilir mi?

Bryson’a göre, “Bu durum, Dünya’nın yanı sıra, diğer gezegen sistemlerinde yaşanabilir koşulların daha yaygın olabileceğini gösteriyor” dedi. Bulgular, 16 Nisan’da Icarus dergisinde yayımlandı.

Ancak bazı bilim insanları, bu yoruma şüpheyle yaklaşıyor. Carnegie Bilim Enstitüsü’nden göktaşı uzmanı Conel Alexander’a göre, meteorlar atmosfere girdikten sonra Dünya’daki su ve oksijenle hızla reaksiyona girer, bu nedenle elde edilen hidrojenin aslında Antarktika’daki buzdan kaynaklanmış olma ihtimali var.

Numunenin Kontaminasyonu Endişe Yaratıyor

Alexander’a göre, meteorun çevresindeki buz ve eriyik sularla temas etmesi, dışarıdan hidrojenin göktaşına sızmasına neden olabilir. Araştırmacılar görünür su izleri taşıyan alanları analiz dışı bıraksa da, bu durum verilerin tamamen güvenilirliğini tartışmaya açık hale getiriyor.

En ideal senaryo, Alexander’a göre, taze bir enstatit kondrit göktaşının yeryüzüne düşer düşmez su ve oksijenden arındırılmış bir ortamda muhafaza edilip hızla analiz edilmesi olurdu. Bu sayede hidrojenin kaynağı kesin olarak belirlenebilirdi.

Suyun Oluşum Hikayesi Değişebilir mi?

Bu yeni bulgu, Dünya’daki suyun kökeni hakkında anlayışımızı yeniden şekillendirebilir. Eğer suya dair ilk elementler zaten Dünya’nın yapısında varsa, bugüne kadar kabul görmüş olan “dış kaynaklardan su taşındı” tezi zayıflayabilir.

Related Posts

Çamurdan çıkan mucize! Elektrik üretiyor! Dünyayı sarsan gelişme

ABD’nin Oregon eyaleti kıyılarındaki çamur düzlüklerinde bulunan yeni bir bakteri türü, bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Candidatus Electrothrix Yaqonensis olarak adlandırılan bu mikroorganizma, gövdesi boyunca elektrik iletebilme yeteneğiyle …

Spotify’dan yeni özellik: İstenmeyen şarkılara 30 günlük erteleme

Spotify’dan yeni özellik: İstenmeyen şarkılara 30 günlük erteleme

Android akıllı telefon kullanıcıları artık basit bir güncellemeyle SMS reklamlarından kurtulabilecek

Google Mesajlar’a “Abonelikten Çık” düğmesi geldi. İstenmeyen tanıtım SMS’leri artık son bulacak.

Netflix yeni televizyon deneyimini tanıttı

Netflix, gelecek haftalarda üyeleriyle buluşturacağı ve tasarımının yanı sıra geliştirilmiş öneri ve arama sistemleriyle dikkati çeken yeni televizyon deneyimini duyurdu.

Araştırma sonuçları yayımlandı: Bebeklerin ilk adımında genetik ve çevre etkisi

Yeni bir araştırma, bebeklerin ilk adımlarını ne zaman attığının sadece çevresel koşullara değil, aynı zamanda genetik mirasa da bağlı olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre bebeklerin 9 ila 15 ay arasında yürümeye başlamasında hem genetik hem çevresel etkenler birlikte rol oynuyor.

Samsung One UI 7, pil tüketimini artırabilir! Peki neden?

Samsung’un Galaxy S23, S24 Ultra ve Z Fold 6 modellerine sunduğu One UI 7 güncellemesi, bazı kullanıcıların pil tüketimini artırdı. Günlük kullanımda cihazlarını birkaç kez şarj etmek zorunda kaldıklarını belirten kullanıcılar, güncelleme sonrasında …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir