Merkez Bankası’ndan kritik rapor: Döviz artışı enflasyonu nasıl etkiliyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, “Büyük Kur Şokları ve Kur Geçişkenliğinde Doğrusal Olmayan Etkiler” başlıklı bir tebliğ yayımlayarak, döviz kurundan tüketici fiyatlarına geçişin her dönemde aynı etkiyi yaratmadığını ortaya koydu.

Ekonomistler Fethi Öğünç ve Orhun Özel tarafından hazırlanan çalışmada, büyük çaplı kur dalgalanmalarının enflasyona geçiş oranını artırdığı ancak sonraki aylarda bu etkinin hızla azaldığı belirtildi.

KUR ŞOKLARI VE ENFLASYON İLİŞKİSİ

Çalışmada, firmaların fiyatlama davranışlarının kur dalgalanmalarına bağlı olarak değiştiği ve büyük kur şoklarının enflasyon üzerindeki etkisinin daha güçlü olduğu vurgulandı. Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Döviz kurundan fiyatlara geçişkenlik, firmaların fiyat değiştirme kararlarıyla doğrudan ilişkilidir. Kurun ılımlı dalgalandığı dönemlerde fiyat geçişkenliği yüzde 38-40 seviyelerinde olurken, büyük kur şoklarında bu oran daha yüksek seyretmektedir.”

BÜYÜK ŞOKLARDA GEÇİŞKENLİK ARTIYOR

Araştırmaya göre, büyük çaplı kur dalgalanmaları enflasyonu normalin üzerinde artırırken, takip eden süreçte enflasyonun beklenenden daha hızlı bir şekilde düştüğü gözlemleniyor. Bunun nedeni, yüksek şok dönemlerinde oluşan fiyat artışlarının zamanla dengelenmesi olarak açıklanıyor.

MODELLERİN GÜCÜ VE YANILTICI ETKİLER

TCMB çalışmasında, enflasyon modelleme süreçlerinde doğrusal olmayan ilişkilerin dikkate alınması gerektiğine dikkat çekildi. Raporda, yalnızca standart modellerin kullanılması durumunda kur geçişkenliğinin olduğundan daha yüksek ölçülebileceği ve ekonomik analizlerin yanıltıcı sonuçlar verebileceği uyarısı yapıldı.

Bu araştırma, döviz kuru şoklarının enflasyon üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak için önemli bir veri sunarken, Merkez Bankası’nın enflasyon tahminleri ve para politikası kararlarına yön verecek unsurlardan biri olarak değerlendiriliyor.

Related Posts

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı! (04 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,1 artışla 12.104,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında yükselişini sürdürerek 12.111,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Doğu Karadeniz’den yapılan ihracat 814 milyon 976 bin dolara ulaştı

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane’den ocak-haziran döneminde 814 milyon 976 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Ekonomistler haziran ayı enflasyonunu yorumladı: ‘TÜİK hadi oradan!’

TÜİK’in haziran enflasyon verileri sonrası memur ve emeklilerin zam oranları belli oldu. Ancak açıklanan rakamlar ekonomistler ve kamuoyunda tartışma yarattı. Uzmanlar enflasyon verilerinin gerçekçi olup olmadığını sorguluyor.

TÜİK haziran ayı enflasyonunu açıkladı: Haziran ayında beklentilerin altında

Türkiye İstatistik Kurumu haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı.

Mehmet Şimşek’in turlarını boşa çıkaracak sonu ATO Başkanı açıkladı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, işletmelerin, kamu ücret politikasının kamuoyunda yüksek ücret beklentisi oluşturması nedeniyle istihdam, vergi ve diğer yükler nedeniyle zorlandığını söyledi. İşletmelerin üretim …

Otomotiv endüstrisi haziranda en fazla ihracat yapan sektör oldu

Otomotiv endüstrisi, haziranda 3,4 milyar dolarla en fazla ihracata imza atan sektör olarak kayıtlara geçti.