Merkez Bankası’ndan kritik rapor: Döviz artışı enflasyonu nasıl etkiliyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, “Büyük Kur Şokları ve Kur Geçişkenliğinde Doğrusal Olmayan Etkiler” başlıklı bir tebliğ yayımlayarak, döviz kurundan tüketici fiyatlarına geçişin her dönemde aynı etkiyi yaratmadığını ortaya koydu.

Ekonomistler Fethi Öğünç ve Orhun Özel tarafından hazırlanan çalışmada, büyük çaplı kur dalgalanmalarının enflasyona geçiş oranını artırdığı ancak sonraki aylarda bu etkinin hızla azaldığı belirtildi.

KUR ŞOKLARI VE ENFLASYON İLİŞKİSİ

Çalışmada, firmaların fiyatlama davranışlarının kur dalgalanmalarına bağlı olarak değiştiği ve büyük kur şoklarının enflasyon üzerindeki etkisinin daha güçlü olduğu vurgulandı. Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Döviz kurundan fiyatlara geçişkenlik, firmaların fiyat değiştirme kararlarıyla doğrudan ilişkilidir. Kurun ılımlı dalgalandığı dönemlerde fiyat geçişkenliği yüzde 38-40 seviyelerinde olurken, büyük kur şoklarında bu oran daha yüksek seyretmektedir.”

BÜYÜK ŞOKLARDA GEÇİŞKENLİK ARTIYOR

Araştırmaya göre, büyük çaplı kur dalgalanmaları enflasyonu normalin üzerinde artırırken, takip eden süreçte enflasyonun beklenenden daha hızlı bir şekilde düştüğü gözlemleniyor. Bunun nedeni, yüksek şok dönemlerinde oluşan fiyat artışlarının zamanla dengelenmesi olarak açıklanıyor.

MODELLERİN GÜCÜ VE YANILTICI ETKİLER

TCMB çalışmasında, enflasyon modelleme süreçlerinde doğrusal olmayan ilişkilerin dikkate alınması gerektiğine dikkat çekildi. Raporda, yalnızca standart modellerin kullanılması durumunda kur geçişkenliğinin olduğundan daha yüksek ölçülebileceği ve ekonomik analizlerin yanıltıcı sonuçlar verebileceği uyarısı yapıldı.

Bu araştırma, döviz kuru şoklarının enflasyon üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak için önemli bir veri sunarken, Merkez Bankası’nın enflasyon tahminleri ve para politikası kararlarına yön verecek unsurlardan biri olarak değerlendiriliyor.

Related Posts

Çin Merkez Bankası müzakere açıklaması sonrası faizleri düşürdü!

Çin Merkez Bankası, ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret gerilimine karşı ekonominin ve finans piyasalarının istikrarını sağlamak üzere para politikası tedbirleri açıkladı.

Buğday tarlalarını söken çiftçiler isyanda: ‘Köylünün hali harap’

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde çiftçiler, bu yıl havaların kurak gitmesi ve sulama sorunu nedeniyle buğday tarlalarını sökmeye başladı. Çiftçi Şahin Akgöllü, “Cumhurbaşkanımızdan köylümüze ekmeklik buğdayımızı vermesini rica ediyorum. Köylünün hali harap. Köylü aç kalmak durumunda” dedi.

432 Park Avenue sakinleri yapıdan şikayetçi

New York’taki ‘Milyarderler Sokağı’nda bulunan ince uzun görüntüsüyle ünlü 432 Park Avenue adlı lüks gökdelenin sahipleri, milyonlarca dolarlık dairelerinin ciddi yapısal sorunlarla dolu olduğunu iddia ediyor.

İktidar satmaya doymuyor

İktidar, Adnan Menderes’in yaptırdığı Koyulhisar barajı ile Turgut Özal’ın temelini attığı, Necmettin Erbakan’ın da açılışını yaptığı iki önemli barajı özelleştirme yoluyla sattı.

TCMB Başkanı Karahan: Sıkı para politikası, fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, “Belirsizliklerin geçmiş döneme göre daha yüksek olduğunu da göz önünde bulundurarak ihtiyatlı ve sıkı para politikası duruşu sergiliyoruz. Sıkı para politikası duruşumuz enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar da sürecek.” dedi.

TL’nin reel değeri 6 ayın en düşük seviyesinde

TL’nin reel değeri 6 ayın en düşük seviyesinde