Başkente giden yollar kapatıldı: İsrail’de rehine grevi

Hamas’ın elinde tuttuğu İsrailli rehinelerin aileleri ve akrabalarının oluşturduğu Ekim Konseyi ile Rehineler ve Kayıp Bireylerin Aileleri Forumu’nun çağrısıyla pazar sabahı ülke genelinde grev düzenleyen gruplar, Gazze’de savaşın bitirilmesi ve rehinelerin evine dönmesi için çağrıda bulundu.

Polis ekiplerince yapılan açıklamada, sokakları kapatan ve polisle çatışan 30 protestocunun öğle saatlerinde gözaltına alındığı bildirildi.

Polis, başkent Tel Aviv’e giden 16. Otoyolu saatlerce kapatan bir grubu dağıtmak için tazyikli su kullandı. Öte yandan, 4. Karayolu’nda tekerlek yakan bir grup için de polis ekipleri yollandı.

Tel Aviv’de ise 11 protestocu, “kamu düzenini bozduğu ve hareket kısıtlığını önemli ölçüde engellediği” gerekçesiyle gözaltına alındı.

Genel tabloya bakıldığında, protestocular bütün gün boyunca 1. Otoyolu, Tel Aviv ve Kudüs’e giden ana yolu, Kudüs’teki Begin Bulvarı’nı, Tel Aviv’deki Ayalon Otoyolu, Ra’anana Kavşağı’ndaki 4. Otoyolu, ülkenin kuzeyindeki 65, 75 ve 89. Otoyollarını ve ülkenin merkezinde bulunan 443, 40 ve 44. Otoyollarını kapattı.

Protestocular, aynı zamanda, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’in, Adalet Bakanı Yariv Levin’in, Ekonomi Bakanı Nir Barkar’ın, Eğitim Bakanı Yoav Kisch’in ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sharren Haskel’in evinin önünde de gösteriler düzenledi.

Ülkede bulunan bazı belediyeler, iş yerleri, üniversiteler, teknoloji şirketleri ve çeşitli gruplar, greve desteğini duyurdu. Bazı iş yerleri, çalışanlarının greve gitmesi hâlinde çalışma haklarını kaybetmeyeceklerini belirtirken; Tel Aviv Ünviversitesi, Ben-Gurion Üniversitesi ve Hayfa Üniversitesi, personellerin ve öğrencilerin eyleme katılmalarını teşvik etti. Meta, Wix, Microsoft, Fiverr ve Papaya Global gibi şirketler de çalışanlarının eyleme katılmasına izin verdi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Rehine Bulvarı’ndaki eylemcileri ziyaret etti. Herzog, rehinelere seslendiği konuşmada, “Sizi bir an bile unutmuyoruz. Sizi eve güvenle getirmek için elimizden geleni ardımıza koymuyoruz. İsrail ve dünya, rehineleri salması için Hamas’a hemen baskı uygulamalı” dedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu ve bazı bakanlarsa, rehineleri geri getirme sürecini baltaladıkları gerekçesiyle protestocuları suçladı.

İsrailli oyuncu Gal Gadot, rehinelerin ailelerine destek olmak için Tel Aviv’e gitti.

İki yıldır Hamas’ın elinde bulunan 50 rehineden 20’sinin hâlâ hayatta olduğu düşünülüyor.

Related Posts

Kadın Güreş Takımı Dünya Şampiyonası Hazırlıkları Sürüyor

Kadın Güreş Milli Takımı, Hırvatistan’daki Dünya Şampiyonası için Yalova’da ortak kamp yapıyor.

Karşıyaka, Muğlaspor’u Yendi

Karşıyaka, 10 günlük kampı Muğlaspor’u 2-1 yenerek tamamladı. Sezon açılışı 22 Ağustos’ta.

Dijital Dönüşüm Sağlıkta Kolaylık Sağlıyor

Ordu Üniversitesi Hastanesi, dijital uygulamalarla hastaların işlemlerini kolaylaştırıyor.

İmamoğlu: Cemevleri de bizimdir

Tutuklu İBB Başkanı İmamoğlu, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesinin engellenmesini “iktidarın ayıbı” olarak nitelendirerek, “Camiler bizim olduğu kadar, cemevleri de bizimdir. Türkiye artık ayrımcılıkların değil, eşitliğin ülkesi olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Lüks yaşantısı ile gündem olmuştu: Avukat Cem Duman gözaltına alındı

Avukat Cem Duman, Selahattin Yılmaz’ın liderliğindeki suç örgütüne yönelik operasyonda gözaltına alındı.

23 yaşındaki genç kanepede yarı çıplak halde ölü bulundu

Şişli’de yalnız yaşayan 23 yaşındaki genç evdeki kanepenin üzerinde yarı çıplak vaziyette ölü bulundu. Evde yapılan incelemelerde uyuşturucu madde ele geçirilirken gencin kollarında morluk izleri de tespit edildi. Gencin tabutunu gören halası sinir krizi geçirerek, “Yusuf’um bana böyle mi yapacaktın. Beni de götür yanına” sözleriyle feryat etti.