Avrupa’dan bir Filistin kararı daha

Stubb: Filistin Devleti’ni Tanıma Kararına Hazırım

İki-devletli çözüm çerçevesinde Filistin Devleti’ni tanımaya hazır olduğunu belirten Stubb, kararını onaylama yetkisinin kendisinde olduğunu ancak hükümetten bir teklif gelmesi gerektiğini dile getirdi.

‘Çocuklar Açlıktan Ölüyor’

Gazze’deki durumun insanlık dışı olduğunu vurgulayan Stubb, Finlandiya hükümetine Filistin’i tanıma çağrısında bulunarak şunları söyledi:

“Hem İsrailliler hem Filistinliler uzun bir süredir büyük acılar çekiyor. İsrail’de gerçek bir şiddet tehdidi mevcut. Hamas ve diğer terör örgütleri ile bazı devletler hala İsrail’in varlığını kabul etmiyor. Aynı zamanda, Gazze’deki durum insani açıdan sıkıntılı. Gıda yardımlarının ulaşmadığı çocuklar açlıktan hayatlarını kaybediyor. Sadece yemek almaya giden siviller dahi saldırılara maruz kalabiliyor.

Uzun vadeli barışçıl bir çözüme ihtiyaç var, iki-devletli çözüme dayalı bir barış.

Fransa, İngiltere ve Kanada’nın barış sürecini canlandırmak amacıyla aldığı karar, Filistin’i tanıma eğilimini güçlendiriyor. Eğer Finlandiya Filistin’i bu uluslararası girişimin bir parçası olarak tanırsa, barışa destek vermek için kendi adımlarımızı atarız.

‘Teklif Hükümetten Gelmeli’

Ayrıca, henüz İsrail’i tanımayan Arap ülkelerinin de bu adımı atması önemli. Filistin Devleti zaten İsrail’i tanıyor durumda. Hamas, Filistin’i temsil etmiyor.

Bir devleti tanıma kararı genellikle Cumhurbaşkanı tarafından verilir, ancak bu karar hükümetten gelen bir teklife dayanmalıdır. Eğer bana Filistin’i tanıma teklifi gelirse, bunu onaylamaya hazırım. Bu konuda karar vermeye ise hükümetin yetkisi vardır.

Finlilerin Filistin’i tanıma konusunda farklı görüşleri olduğunun farkındayım, aynı zamanda endişeler de bulunmakta. Dürüst ve gerçekçi bir dış politika tartışması teşvik etmek istiyorum, Filistin meselesini de içerecek şekilde.”

Related Posts

Sahte diploma soruşturması: Padişah torunu, avukatlar, psikologlar… Sistemi nasıl kurdular?

Üst düzey kamu görevlilerinin e-imzalarını kopyalayarak sahte diploma düzenleyenlere yönelik başlatılan soruşturmada ayrıntılar ortaya çıktı. Peki, sahte belge düzenleyenler sistemi nasıl kurdu?

Ermenistan ve ABD’den ortak askeri tatbikat

Ermenistan ve ABD, 12-20 Ağustos tarihlerinde ortak askeri tatbikat düzenleyecek.

Hakan Fidan Hamas ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas Şura Meclisi Başkanı Muhammed Derviş başkanlığındaki Hamas heyetiyle İstanbul’da görüştü.

Türk Hava Yolları Halep seferlerini yeniden başlattı

Türk Hava Yolları (THY), 13 yıl önce iç savaş nedeniyle durdurulan Halep seferlerini tekrardan başlattı.

Cemal Enginyurt’tan o gurbetçiye sert sözler

CHP vekili Cemal Enginyurt, “Orada 11 ay çalışıp 1 ay tatil yapıyoruz” diyerek Almanya-Türkiye kıyası yapan gurbetçiye tepki gösterdi. Enginyurt, emeklilerin içinde bulunduğu durumu anımsatarak “Emekliler burada 11 sene çalışsa tatile gidemiyor” dedi.

İsrail ordusunda intihar vakaları artıyor: Temmuz ayında 7 asker canına kıydı

İsrail ordu radyosundan yapılan açıklamaya göre, 401. Zırhlı Tugay’da yedek asker olarak görev yapan 24 yaşındaki Roi Wasserstein, görev sırasında yaşadığı derin psikolojik travmalar nedeniyle hayatına son verdi. Wasserstein’in ölümünün askeri görev …