İki nükleer güç kılıcını kuşandı: Patlamalar bölgeyi sarstı, hava trafiği durdu, siviller kaçıyor

Lahor’da Patlama: Pakistan ve Hindistan Arasındaki Gerilim Artıyor

Pakistan’ın Lahor kentinde Perşembe sabahı duyulan bir patlama sesi, görgü tanıkları ve yerel medya tarafından doğrulandı.

Hindistan’ın Pakistan’daki çeşitli hedeflere yönelik saldırılarının ardından gelen bu patlama, iki nükleer güç arasındaki gerilimi artırdı ve yeni bir askeri çatışma korkusu ortaya çıktı. Ancak patlamanın nedeni hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Hava Yolları Durdu: Uluslararası Şirketler Seferlerini İptal Etti

Hindistan’ın Pakistan’daki dokuz hedefi vurmasının ardından, Birleşik Havayolları ve Kore Havayolları gibi birçok uluslararası şirket seferlerini iptal etti veya rotalarını değiştirdi.

Yaklaşık on iki Hindistan havaalanı kapatıldı. Hava sahasındaki sıkışıklık nedeniyle Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt üzerinden uzun uçuş rotaları oluşturuldu.

Bu durum, Pakistan hava sahasında 57 uluslararası uçuşun gerçekleştiği bir anda ulaşımı olumsuz etkiledi. Başbakan Şahbaz Şerif’in ofisinden yapılan açıklamada, Hindistan’ın ticari uçakları tehlikeye attığı belirtilerek, can güvenliğini riske soktuğu ifade edildi.

Hindistan Sivil Havacılık Bakanlığı ise Pakistan’ın bu açıklamalarına yanıt vermedi ve her iki ülke de hava sahalarını kapatma kararı almıştı.

Uluslararası hava yolu şirketleri arasında Lufthansa gibi bazıları da Pakistan hava sahasından uzak durmayı tercih etti. Havacılık danışma grubu OPSGROUP, Pakistan’ın hava sahasını tamamen kapatabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Onlarca Kişi Hayatını Kaybetti

Sınırda başlayan çatışmalarla birlikte her iki ülkeden onlarca sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

İslamabad, saldırılar ve sınır ötesi bombardımanlarda en az 31 sivilin öldüğünü, 50 kişinin yaralandığını açıkladı. Hindistan ise 13 sivilin yaşamını yitirdiğini, 59 kişinin yaralandığını duyurdu. Lahor’un Hindistan sınırına yaklaşık 25 kilometre uzaklığında yaşayan Ali Aftab, yaşanan olayları anlattı.

Dünya ise gerilimi dikkatle takip ediyor ve barış çağrıları yapıyor. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, taraflara itidal çağrısında bulundu. ABD Başkanı Donald Trump ise ihtiyaç halinde iki ülkenin yanında olacağını belirtti.

Türkiye, Keşmir’deki terör saldırısının uluslararası bir komisyon tarafından araştırılması gerektiğini savunarak bölgedeki gerilimi azaltma çabalarına destek verdi.

Neler Olmuştu?

Hindistan, Pakistan’daki “terörist altyapıları” vurduğunu açıkladı. Pakistan ise bu suçlamaları reddetti ve füze saldırılarına yanıt vereceğini belirtti. Beş Hint savaş uçağının düşürüldüğü bilgisi yayıldı ancak Pekin’deki Hindistan Büyükelçiliği, bu haberlerin yanıltıcı olduğunu belirtti.

Related Posts

Macron’dan Trump’ın Ukrayna’da ateşkes açıklamasına destek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya ile Ukrayna arasında 30 günlük ‘koşulsuz’ ateşkes ilan edilmesini öneren ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamalarını desteklediğini bildirdi.

İspanya, İsrail’in Gazze’deki ablukasının kaldırılması için BM’den karar çıkarmak istiyor

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukaya ilişkin karar tasarısını en kısa sürede Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kuruluna sunacaklarını söyledi. Albares, Polonya’nın başkenti Varşova’da yapılan AB Dışişleri …

Trump ve Netanyahu arasında ipler kopuyor: ABD’den sarsıcı hamle

İsrail Ordu Radyosu’nda ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla “manipülasyon” endişeleri sebebiyle teması kestiğinin aktarılmasının ardından Trump ve Netanyahu hükümetlerinin arasının daha da açıldığına işaret eden bir …

Son dakika… Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu adliyeye geldi

Menajer Ayşe Barım soruşturmasında ‘yalancı’ tanıklık yaptıkları gerekçesiyle yargılanan oyuncular Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu adliyeye geldi… İki ünlü oyuncu, 2 ila 4 yıl arasında hapis istemiyle ilk kez hakim karşısına çıkacak.

Pervin Buldan: “Hepimize hayırlı olsun”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Asıl şimdi barışın mihenk taşları döşenecek, hepimize hayırlı olsun” diye konuştu.

Kartalkaya Komisyonu’nda AKP’li vekilden bakanlıkların soruşturma izni vermemesine tepki: Kaçınmak suçluluk göstergesi olur

Kartalkaya Komisyonu’nda AKP’li vekilden bakanlıkların soruşturma izni vermemesine tepki: Kaçınmak suçluluk göstergesi olur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir