‘Sanatçı kaçtığı dünyayı yaratır ve izleyeni davet eder’

Ressam Semiramis Öner’in Hatıra Kurucular Sergisi

Ressam Semiramis Öner’in “Hatıra Kurucular” başlıklı sergisi Metrohan’da sanatseverleri bekliyor.

Küratörlüğünü Gülseli İnal, Balkız İnal ve Beliz İnal’ın üstlendiği sergide Semiramis Öner, 20. yüzyılın başlarında Türk toplumunun Osmanlı’dan modern Türkiye’ye evrildiği dönemde yaşanan epik sosyal değişimi, kendi bilinçaltı yönlendirmesiyle önümüze seriyor.

TÜRKİYE’NİN YAŞADIĞI DÖNÜŞÜMÜ ANLATIYOR

Kuzey Rönesansı resim tekniğini kullanan ve kendi renk pigmentlerini yaratan Öner’in, eski fotoğrafları ve Türkiye ütopyasını resmettiği yağlı boya tablolarıyla eski İstanbul’a ait objelerden oluşan bir enstalasyonu yer alıyor.

Bireysel anılardan kolektif hafızaya uzanan, geçmişle hayali geleceği buluşturan “Hatıra Kurucular” sergisi, üç ayrı bölümden oluşuyor. Serginin “İstanbul Portreleri” başlıklı ilk bölümünde, Semiramis Öner’in 1890 – 1940 yılları arasını kapsayan eski Türkiye fotoğraflarını resmettiği yağlı boya tablolar yer alıyor. Fotoğraflardaki insanlara kendini yakın hisseden, bazılarının ismini fotoğrafın arkasındaki yazılanlardan öğrenen Öner, bu kişileri hikâyeleri ve anılarıyla birlikte içselleştirerek resmediyor. Koyu renklerin ağır bastığı büyük yağlı boya tablolarında Semiramis Öner, insanların yüzlerindeki ifadeler ve kullandıkları objelerden yola çıkarak, Türkiye’nin yaşadığı dönüşümü anlatıyor. Bu ilk bölüm, Öner’in 40’tan fazla eserin yer aldığı bir seçkiyi sanatseverlerle buluşturuyor.

“HATIRA MASASI”NDAKİ EMANET EŞYALAR…

“Hatıra Kurucular” sergisinin ikinci bölümünde ise, resme dönüşen fotoğraflarda görünen objeler sergileniyor. “İstanbul Portreleri”nin üretimi sırasında fotoğraflardaki eşyalara da dikkat kesilen ve bu objeleri kendisine verilen emanetler olarak kabul eden Semiramis Öner, yine sahaf ve bitpazarlarında bulduğu bu eşyaları uzun bir yemek masasına yerleştiriyor. Öner’in daha önce Hollanda’da Utrecht Belediyesi için dört yılda tamamladığı barış tablosundakine benzeyen bu “Hatıra Masası”nda

“ÜTOPİK DÜNYALAR SANATÇININ SIĞINAKLARIDIR”

Sergiyle aynı başlığı taşıyan üçüncü ve son bölümde ise izleyiciyi, umut dolu bir hayal dünyası karşılıyor. Bu bölümde, Türkiye’ye dair aklındaki ütopyayı resmeden Semiramis Öner, geleceği parlak, renkli bir ülke ve mutlu, sevgi dolu portreler ortaya koyuyor. Öner, bu bölümü “Dünya karışık dönemlerden geçtiği sıralarda, ütopik dünyalar sanatçının sığınaklarıdır. Sanatçı kaçtığı dünyayı yaratır ve izleyeni davet eder.” sözleriyle anlatıyor.

İBB Kültür ve İBB Miras katkılarıyla gerçekleşen “Hatıra Kurucular” sergisi, 29 Haziran 2025 tarihine kadar pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilirsiniz.

Related Posts

2025 AGS sınavı ne zaman? AGS sınav giriş yerleri açıklandı mı?

Akademi Giriş Sınavı (AGS) sınav giriş yerleri, öğretmen adaylarının merakla beklediği sınava kısa bir zaman kala araştırılmaya başladı. Peki, 2025 AGS sınavı ne zaman? AGS sınav giriş yerleri açıklandı mı?

YKS tercihleri ne zaman? ÖSYM Üniversite sınavı (YKS) tercih tarihleri 2025!

ÖSYM tarafından düzenlenen 2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih tarihleri sınava giren adaylar tarafından merak ediliyor. 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde gerçekleşen TYT, AYT ve YDT oturumlarının ardından milyonlarca üniversite adayı, hayallerindeki bölümlere yerleşmek için tercih sürecine hazırlanıyor. Tercih kılavuzu, kontenjanlar, taban puanlar ve üniversite sıralamalarıyla ilgili tüm detaylar için ÖSYM’nin resmi sitesi ve Aday İşlemleri Sistemi (AİS) takip edilecek. Peki, YKS tercihleri ne zaman başlayacak? İşte YKS tercih tarihleri 2025!

Gazi Koşusu ne zaman 2025? 99. Gazi Koşusu hangi kanalda saat kaçta yayınlanacak?

Gazi Koşusu için heyecan dorukta! Ulu Önder Atatürk adına 1927’den beri kesintisiz düzenlenen Gazi Koşusu 2025 için hazırlıklar devam ediyor. Dev yarış bu yıl da hem pistte hem de ekran karşısındakiler için büyük bir coşkuya sahne olacak. Peki, Gazi Koşusu ne zaman 2025, nerede yapılacak? 99. Gazi Koşusu hangi kanalda yayınlanacak? İşte merak edilenler…

YKS SINAV TARİHİ VE GÜNÜ 2025 SAYAÇ | YKS sınavı ne zaman, kaç gün kaldı, hangi gün? Üniversite sınavı YKS (TYT-AYT, YDT) çıkmış sorular 2024!

YKS sınav tarihi 2025 için geri sayım devam ediyor. Özellikle liselere giriş kapsamında uygulanan 2025 LGS sınavı sonrası, milyonlarca üniversite öğrencisinin gündemine YKS sınavı ne zaman? sorusu geldi. Aynı zamanda, söz konusu sınava günler kala YKS çıkmış sorular da adayların yoğunlaştığı bir diğer konu oldu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (ÖSYM) yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) giriş belgeleri 11 Haziran’da erişime açıldı. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgesini, ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle edinebilecek. Üniversiteye giriş kapsamında haziran ayında uygulanacak olan söz konusu sınav TYT, AYT ve YDT olmak üzere üç oturumda gerçekleşecek. Peki, YKS sınavı ne zaman, kaç gün kaldı 2025? YKS hangi gün? İşte, üniversite sınavı (TYT-AYT, YDT) tarihi ve ayrıntılar.

Yurtta LGS nasıl geçti?… Stresi yenmek için örgü ördü, sınav arasında göz yaşlarını tutamadı

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav için tüm yurtta kamu kurumları ve emniyet ekipleri de seferber oldu. Kimileri için hüzünlü kimlieri için umutlu geçen sınavda herksin ortak noktası heyecandı. Bu durum da bazı aksiliklerin yaşanmasına neden oldu. LGS tüm yurtta işte böyle geçti:

Muhammed Bakıri kimdir, nereli, Türk mü? İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri öldürüldü mü?

İsrail’in İran’a yönelik saldırısında İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri hayatını kaybetti. İran Lideri Ali Hamaney, İsrail’in saldırılarında bazı komutan ve bilim insanlarının hayatını kaybettiğini belirterek, İsrail’e sert karşılık vereceklerini açıkladı. Peki, Muhammed Bakıri kimdir, nereli, Türk mü? İşte, detaylar…