2 yıldır Şimşek’e ve programa destek veren TOBB, TİM, ASO ses yükseltti

Nisan Ayında Enflasyon Beklentileri Aştı: TÜİK’in Açıkladığı Verilere Göre Merkez Bankası Tahminlerin Üzerinde

TÜİK’in nisan ayı enflasyon verileri, Merkez Bankası tahminlerini aşarak yıllık yüzde 37,8’e geriledi. Ancak bu verilere ne sanayiciler, ne de ihracatçılar, üreticiler ve emekliler inanmıyor.

TÜİK’in kökenleri Osmanlı dönemine dayanan kuruluşu, 1891 yılında kurulan Merkezi İstatistik Encümeni’ne dayanmaktadır. Ancak, kurum, AKP iktidarının 23 yıllık sürecinde itibarını kaybetmeye başlamıştır. Şimdi, İstanbul Ticaret Odası (İTO) gibi köklü kuruluşların yanı sıra bağımsız akademisyenler ve iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ve diğer birçok kurum, TÜİK dışında enflasyon verileri yayınlamaktadır. Artık, neredeyse kimse TÜİK verilerine ciddi bir şekilde inanmamaktadır.

Nisan ayı enflasyon verileri de tartışmalara yol açmıştır. Yıllık yüzde 37,8 olarak açıklanan tüketici enflasyonu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yüzde 24 hedefine karşın farklı kurumlar ve beklenti anketleri tarafından yüzde 30-40 aralığında enflasyon beklentilerini içermektedir.

Dövize Talep Artıyor

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na odaklanan 19 Mart operasyonları sonrasında ekonomideki hızlı bozulma, MB tarafından yeni kararların alınmasına sebep oldu. Döviz mevduatlarına uygulanan zorunlu karşılık oranı artırıldı ve ihracatçıların döviz gelirlerini MB’ye satma zorunluluğu yükseltildi. Ancak, döviz rezervlerindeki azalma devam etmekte ve dövize olan talep durdurulamamaktadır.

MB’nin net döviz rezervleri ve altın rezervleri 2 Mayıs haftasında azalmış ve 19 Mart’tan bu yana rezervlerdeki düşüş yaklaşık 60 milyar doları bulmuştur.

MB’nin aldığı yeni kararlarla döviz talebinin yavaşlatılmaya çalışılmasına rağmen başarılı olunamamaktadır. Dolar global olarak değer kaybederken, TL karşısında değer kazanmaya devam etmektedir.

İş Dünyasından Gelen Eleştiriler

İç ve dış desteklerin azalmasının yanı sıra iş dünyasından gelen eleştiriler de artmaktadır. MB’nin aldığı kararlar ve ekonomi yönetimine yönelik tepkiler yükselmektedir. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanı’nın vergi politikaları ve alınan diğer kararlar eleştirilmektedir.

Ankara Sanayi Odası Başkanı, sanayicilerin faiz oranlarının yüksekliği nedeniyle yatırım yapamadığını dile getirmiştir. İhracatçılar da, döviz gelirlerini MB’ye satma zorunluluğu ve artan maliyetler nedeniyle zor durumda olduklarını belirtmektedir.

İş dünyasının suskunluğu ise sona ermiş gibi görünmektedir. Siyasi operasyonlar, ekonomik kriz ve programdaki belirsizlikler, iş dünyasını harekete geçirmiştir. Bu noktada, daha fazla destek ve çözüm talepleri artmaktadır.

Related Posts

BDDK verisi: 2.1 milyon kişi bankalardaki paranın dörtte üçüne sahip

BDDK verisi: 2.1 milyon kişi bankalardaki paranın dörtte üçüne sahip

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Türkiye’de kruvaziyer turizmi rotasında ilk sıra Kuşadası’nın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ilk 4 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının da yüzde 52,3 artışla 205 bin 758’e yükseldiğini bildirdi.

İtalyan üretiminde sınırlı artış

İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün açıkladığı mart 2025 verilerine göre, ülkenin sanayi üretimi şubat ayındaki yüzde 0,9’luk düşüşten sonra yalnızca yüzde 0,1 oranında artış gösterdi. Bu sonuç, piyasalarda beklenen yüzde 0,5’lik yükselişin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir