Dicle Üniversitesi Kampüsündeki Kabaklı Sulama Göleti’nde Su Seviyesi Düşüşte
Dicle Üniversitesi kampüs alanındaki Kabaklı Sulama Göleti, 150’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır ancak kış mevsiminin bölgede kurak geçmesi nedeniyle su seviyesi önemli ölçüde azalmıştır.
Biyoçeşitlilik ve Çevre Koruma Uzmanı Prof. Dr. Kılıç, gölette yaklaşık yüzde 50 oranında su kaybının olduğunu belirterek, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, özellikle Diyarbakır’da kuraklık tehlikesi yaşandığına dikkat çekti. Kuraklık nedeniyle pek çok dere, çay, göl ve göletin kuruduğunu belirten Kılıç, Kabaklı Göleti’nin önemine vurgu yaparak, buranın Dicle Üniversitesi’nin kuş cenneti olarak adlandırıldığını ifade etti.
Kabaklı Göleti için Kurtarma Planı Hazır
Kabaklı Göleti’nin Dicle Nehri’nden su çekilerek kurtarılabileceğini belirten Ahmet Kılıç, şu açıklamalarda bulundu:
“Zaten halihazırda Dicle Nehri’nden Kabaklı Sulama Göleti’ne su takviye sistemi mevcut. Bu sistemin devreye sokulmasıyla göletin kurtarılacağına inanıyorum. Su seviyesinin düşmesi nedeniyle bölgenin suya ihtiyacı olduğunu belirtmek isterim. Dicle Nehri’nden su takviyesi yapılarak bu kuş cennetinin korunabileceğini düşünüyorum. Diğer kurumların da bu konuda destek vermesi gerekmektedir.”
Ayrıca, Kabaklı Göleti’nin illegal avcılık tehdidi altında olduğunu belirten Kılıç, kolluk kuvvetlerinden destek istedi ve göletin sadece kuşlar için değil, birçok canlı türü için önemli olduğunu vurguladı. Buranın korunması gerektiğini söyleyen Kılıç, bölgedeki biyoçeşitliliğin devam etmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini dile getirdi.
More Stories
Naaşına 26 ay sonra ulaşılan şehit Uzman Çavuş Bazna için Şırnak’ta tören
Ege Denizi’nde, 7 ayda 2 bin 500’den fazla deprem meydana geldi
Irak’ta ‘çocuk yaşta evliliklerin önünü açan’ yasa hakkında durdurma kararı