Sıfır araç almak hayal oldu ikinci ele akın başladı!

İkinci El Araç Piyasasında Son Durum: Sıfır Araçlara Zam Geldi, İkinci Ele Olan Rağbet Arttı

İkinci el araç piyasasında son durum, araç satın almak isteyen vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Özellikle sıfır araçlara gelen son zamların ardından araç sahibi olmak isteyenler gözünü ikinci el piyasasına çevirmeye başladı. Ancak araç almak isteyenlerin ikinci elde özellikle odaklandığı bazı kriterler bulunuyor. Otomotiv piyasaları uzmanı Aykan Ceylan, “İnsanlar bu araçları satın almak istiyorlar” detaylarını paylaştı.

Sıfır araçlara uygulanan zamlar sonrasında ikinci el araçlara olan ilgi arttı. Peki, ikinci el araç fiyatları nasıl seyrediyor? Sıfır araçlara gelen zamların ardından gözler tekrar ikinci el piyasasına çevrilirken özellikle belirli model ve kriterlere sahip araçlara yoğun talep olduğu görüldü. İşte ayrıntılar…

Selver Gözüaçık’ın Ekol TV’de yer alan haberine göre, “Sıfır araçlara zam geldi. Araç almak isteyenler ikinci ele yöneldi. Kriterler yüksek tabii ki ikinci elde. Bizim bir hastalığımız var; aracın hasar görmemiş olması, 2 yaşından büyük olmaması, en fazla 30-40 bin kilometrede olması gibi kriterler belirleniyor. Bu kapsamda, 2-3 yaş aralığında ve 30-40 bin kilometre civarında olan araçlar ikinci elde büyük ilgi görüyor. Fiyatlar artış gösteriyor. Ancak diğer araçlar, örneğin 150 bin kilometreyi aşmış ve 7 yaşından büyük olan araçların alıcı bulmakta zorlandığı görülüyor” şeklinde konuştu.

Otomotiv sektöründe yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte fiyatların artması araç almak isteyenleri ikinci el piyasasına yöneltmeye başladı. Otomotiv piyasaları uzmanı Aykan Ceylan, “Döviz kurlarındaki artış, enflasyon, sürekli olarak otomobillere zam gelmesi” gibi nedenlerle fiyatların yükseldiğini belirtti. Farklı markalara ait 330 modelin tümünde zam uygulanmış durumda. Bazı modellerin fiyatı yüzde 10’dan fazla arttı.

Ceylan, “Fiyatlar yükseldikçe insanların alım gücü de düşüyor ve istedikleri araca ulaşmakta güçlük çekiyorlar veya ulaşamıyorlar” şeklinde ifade etti.

Sıfır araçlara uygulanan son zamların ardından vatandaşların gözü tekrar ikinci el piyasasına çevrildi. İkinci el araç almak isteyenlerin dikkat ettiği iki önemli kriter bulunuyor. Bunlardan ilki kilometrenin düşük olması, diğeri ise aracın yaşının genç olması. Ceylan, “Dolayısıyla 1 yaşındaki araçlara yoğun talep var, kilometresi 30 bini aşmayan ve özellikle otomatik vites seçeneği bulunan araçlar büyük ilgi görüyor. İnsanlar sorunsuz araçlar tercih ediyorlar. Araba satın almakla iş bitmiyor. Kasko, trafik sigortası masraflarını karşılamak, bakım maliyetlerini üstlenmek, olası sorunlarla uğraşmamak ve ileriye dönük zarar etmemek için dikkatle araç seçimi yapıyorlar” açıklamasında bulundu.

SUV segmenti de hareketli bir dönemden geçiyor. Satılan her iki araçtan biri SUV modellerinden oluşuyor. Ceylan, “Son 2 yılda SUV modellerine olan ilginin arttığını ve talebin yükseldiğini gözlemliyoruz. Şu anda Türkiye’de satılan her 100 araçtan 50 tanesi SUV modelleridir” dedi.

Related Posts

Fed kararından sonra Borsa İstanbul’da son durum ne?

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,66 değer kaybıyla 9.074,62 puandan tamamlamıştı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 49,28 puan ve yüzde 0,54 artışla 9.123,90 puana çıktı. Bankacılık …

Çalışmadan emeklilik mümkün: İsteğe bağlı sigortalılık nedir? kimler yararlanabilir, kaç yıl sürer?

SGK’nın verilerine göre 126 binden fazla kişi, isteğe bağlı sigortalılık sistemiyle emeklilik yoluna girdi. Özellikle ev kadınları ve part-time çalışanlar için büyük kolaylık sunan bu modelde, aylık en az 8.321 TL prim ödeyenler, 25 yıl sonunda Bağ-Kur statüsünde emekli olabiliyor. İşte başvuru şartları ve ödeme tablosu…

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı – 8 Mayıs 2025

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat, güne yüzde 0,4 yükselişle 10.437,00 puandan başladı.

Bellona satıldı sıra İstikbal’de!

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 2016 yılında devraldığı Boydak Holdin bünyesindeki Bellona’yı sattı. TMSF, geçtiğimiz ay yayınladığı duyuru ile Bellona Mobilya’nın tamamının 7 milyar TL muhammen bedelle satışa çıkarılacağını duyurmuştu …

Satışa çıkarılan Bellona’yı bayileri satın aldı

TMSF, 6 Nisan tarihli ihale ile Türkiye’nin önde gelen mobilya üreticilerinden Bellona’nın tüm hisselerini satışa çıkarmıştı. 7 milyar TL muhammen bedelle düzenlenen ihalede şirket, Bellona bayilerinin ortaklaşa kurdukları Bellona Mobilya Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından 8 milyar 100 milyon TL’ye satıldı.

Tekstil Türkiye’den pamuk ABD’den

Washington’da düzenlenecek Ticaret ve Yatırım Konseyi toplantısında Türkiye ve ABD arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hedefi kapsamında iş birliği masaya yatırılacak. Türk tekstil ve hazır giyimine yönelik ABD pazarı erişiminin artırılması planlanırken, karşılığında Türkiye’nin ABD’den pamuk ithalatını artırma önerisi getirilecek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir