Hep yorgun, kızarık gözleriniz mi var? Nedeni en yaygın hastalık olabilir

Kuru Göz Hastalığı ve Özel Tanı Şartı

Kuru göz hastalığının toplumda yaygın ancak hafife alınan bir sorun olduğunu vurgulayan Göz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Tunç, gözyaşı üretimindeki azalma veya buharlaşma artışıyla ortaya çıkan belirtilerin, yanma, batma ve görme kalitesinde düşüşe neden olduğunu belirtti. Tedavide kişiye özel tanının önemine dikkat çekti.

‘Buharlaşma ya da Salgi Azalması Neden Olabilir’

Gözün iki temel tipi hakkında bilgi veren Dr. Tunç, “Buharlaşmaya bağlı olanlarla, gözyaşı salgısının azlığına bağlı kuruluk olanlar arasında ayrım yapılır. Buharlaşma çevresel faktörlere bağlı olarak gelişirken, salgı azlığı genellikle romatolojik veya otoimmün hastalıklara bağlıdır. Bu farkı belirlemek tedavi sürecinde büyük önem taşır.” şeklinde konuştu.

Tedavinin hastaya özgü olarak planlanmasının gerekliliğini vurgulayan Dr. Tunç, “Gözyaşı damlalarının seçimi titizlikle yapılmalıdır. Uzun süreli kullanımlarda koruyucu madde içermeyen damlalar tercih edilmelidir. Kirpik diplerinde yağ eksikliği olan hastalar için yağlı içerikli damlalar, buharlaşma baskın ise yüksek miktarda hiyaluronik asit içeren damlalar önerilmektedir.” şeklinde konuştu.

‘Steroid Damlaların Hekim Gözetiminde Kullanılması Önemli’

Dr. Tunç ayrıca, kortizonlu (steroid) damlaların bilinçsizce kullanılmasının ciddi sorunlara yol açabileceğini belirterek, “Steroidler ilk kullanımda hastaya önemli bir rahatlama sağlayabilir, ancak uzun süre kontroldışı kullanımı katarakt veya göz tansiyonu gibi ciddi yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle mutlaka hekim gözetiminde kullanılmalıdır.” açıklamasında bulundu.

‘Hayat Tarzı Değişiklikleri Etkili Olabilir’

Buharlaşmaya bağlı kurulukta çevresel faktörlerin önemine dikkat çeken Dr. Tunç, “Telefon veya bilgisayar ekranına uzun süre bakma, klimalı ortamlar, rüzgar gibi etkenler gözyaşını hızla buharlaştırabilir. Bu tür kuruluklarda yaşam tarzı düzenlemeleri semptomları önemli ölçüde azaltabilir. Gözyaşı üretiminin ciddi şekilde azaldığı ileri vakalarda ise otolog serum veya PRP damla tedavisi etkili olabilir. Hastadan alınan kan işlemlerden geçirilerek damla formunda kullanılır. PRP damlaları, göz yüzeyinin iyileşmesine yardımcı olur ve ağır durumlarda olumlu sonuçlar sağlayabilir.” dedi.

Related Posts

Kurbanlıklar için kist uyarısı: Çöpe atılmamalı, kedi, köpek gibi hayvanlara yedirilmemeli

Kurbanlıklar için kist uyarısı: Çöpe atılmamalı, kedi, köpek gibi hayvanlara yedirilmemeli

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Uzmanından sağlıklı zayıflamanın püf noktaları

Uzmanlar, sağlıklı kilo vermek isteyenlerin bilinçsiz diyetlerden uzak durarak dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli su tüketimiyle ideal kiloya ulaşabileceğini vurguluyor.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı.