Google üç yeni nükleer santrale yatırım yapıyor

Google, Nükleer Enerji Teknolojisi Üzerinde Yatırım Yapıyor

Nükleer enerji teknoloji devleri için tercih edilen bir seçenek haline geliyor

Santrallerin inşasına ilişkin özel teknolojiler, termin tarihleri ​​ve yerler henüz belirsiz. Ancak yeni nükleer santrallerin beyan edilen kapasitesi, geleneksel nükleer santrallerin kapasitesinden önemli ölçüde düşük: Örneğin, 2023 yılında faaliyete geçen Gürcistan’daki Vogtle santralinde toplam kapasitesi 4.500 MW olan dört reaktör bulunmaktadır.

McKinsey’e göre veri merkezi enerji talebi 2015’te 30 MW’tan 2024’te 200 MW’a yükseldi ve yapay zeka teknolojilerinin gelişiminin etkisi büyük.

2022 yılında kurulan Elementl Power, “teknolojiden bağımsız” bir geliştirici olarak konumlandırılan ve henüz herhangi bir projeye başlamamış olan bir şirkettir. Şirketin CEO’su Christopher Colbert (NuScale Power uzmanı) da dahil olmak üzere yönetimi küçük modüler reaktörlere (SMR) odaklanmış durumda.

Bu, Google’ın nükleer sektöründe son altı ayda ikinci imzaladığı anlaşma. Şirket, Ekim 2024’te erimiş tuz reaktörleri geliştirmek için Kairos Power ile ortaklık kurdu. The Register’a göre teknoloji devlerinin 2027’de tahmin edilen enerji açığını kapatması pek mümkün görünmüyor.

Google’ın enerji tüketimindeki büyüme doğrudan yapay zekanın gelişimiyle ilişkilidir. Şirketin 2024 raporuna göre, yapay zeka altyapısından kaynaklanan sera gazı emisyonları bir önceki yıla göre yüzde 13, 2019’dan bu yana ise yüzde 48 arttı.

Aynı zamanda, Google’ın da çatısı altında faaliyet gösteren Alphabet, 2025 yılında veri merkezlerini genişletmek için 75 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor; bu da elektrik şebekelerindeki yükü artıracaktır.

Related Posts

Doktor tavsiyesiyle başladı, hamakları marka oldu!

Bir sağlık sorunu nedeniyle doktora başvuran Kaptan’a, hekimin “Mutlaka bir işle meşgul olmalısın” tavsiyesi hayatının dönüm noktası oldu. Kaptan, bu öneri üzerine Kütahya-Eskişehir Karayolu üzerinde, İstanbul-Antalya güzergâhı üzerinde bulunan …

THY ve AJet Kuzey Kıbrıs’a hava köprüsü kuruyor

Türk Hava Yolları (THY) ve AJet Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, “Ada Kıbrıs” projesi çerçevesinde, AJet markası ile İstanbul ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında her gün düzenlenecek iki seferde erişilebilir fiyat politikasıyla hareket edeceklerini belirterek, “Bu iki seferde tek yön 6 bin Türk lirası tavan fiyat tarifesiyle yalnızca ulaşımı kolaylaştırmakla kalmayacak, KKTC’yi yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi haline getireceğiz.” dedi.

Kent Gıda’nın tepe yönetimi değişiyor: Yeni genel müdür belli oldu

Kent Gıda, geçici olarak genel müdürlük görevini yürüten Natalia Leonova’nın yerine Evgeny Kapustin’in atanacağını duyurdu. Kapustin, yasal süreçlerin tamamlanmasının ardından göreve başlayacak.

Letonya enflasyonu baş kaldırdı

Letonya İstatistik Kurumu verilerine göre ülkede yıllık enflasyon oranı, mayıs ayındaki yüzde 3.6 seviyesinden haziran ayında yüzde 3.8’e yükseldi. Bu artışta özellikle konut ve kamu hizmetleri yüzde 3.3, sağlık harcamaları yüzde 3.9, giyim ve …

Doğalgaz faturası 21 bin lirayı bulacak

Haziran ayı enflasyonunun hesaplanması ile ilk 6 aylık enflasyon oranı da belli olurken emekli, memurlar için zam oranları da belli oldu. Milyonlarca emekli açlık sınırının altında kalan maaşı ile nasıl geçineceğini düşünürken EPDK’nın yüzde 24.6 …

Arz-talep dengesizliği pastanelerin gözdesini vurdu! Fiyatları rekor kırıyor….

Dünya genelinde tereyağı fiyatları tarihi rekorlara yakın seviyelerde seyrediyor ve artışın yakın zamanda durması beklenmiyor. Avrupa Birliği ve Yeni Zelanda gibi büyük tereyağı üreticilerinin stoklarının tarihin en düşük seviyelerine inmesi, bu …