Fransa Başbakanı Bayrou: Hükümetin yargı kararını eleştirme hakkı yok

Fransa Başbakanı François Bayrou, Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda hükümete soru faslında, Marine Le Pen’in yolsuzlukla suçlandığı dava kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Öncelikle, bir hükümet sorumlusunun yargı kararını eleştirmesi mümkün değil. Hatta buna hakkımız olmadığını düşünüyorum.” diyen Bayrou, yargı kararlarının ve yargıçların korunması gerektiğini söyledi.

Bayrou, görevleri kapsamında koşulsuz ve güçlü bir şekilde desteklemek gerektiğini savunarak, milletvekillerinin de yargıçlara yönelik bu desteği göstermesinin önemine dikkati çekti.

Temyiz hakkının bir hukuki prensip olduğunu belirten Bayrou, bazı yargı kararlarının geçici olarak uygulanmasıyla ilgili soru işaretleri olduğunu dile getirdi.

Bayrou, parlamentonun yargı kararlarının geçici olarak uygulanması konusunu görüşmesi gerektiğine işaret etti.

NE OLMUŞTU?

Le Pen’in, Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilliği yaptığı dönemde, hayali danışmanlık hizmetleri nedeniyle iki kişiye AP fonlarıyla maaş ödediği iddia ediliyor.

Fransa’da Marine Le Pen’in de aralarında bulunduğu, eski adıyla Ulusal Cephe Partisinden seçilmiş bazı AP milletvekilleri hakkında, 2004-2016 yıllarında AP’de “hayali istihdam” oluşturdukları gerekçesiyle 2015’te soruşturma açılmıştı.

Paris Savcılığı, Le Pen ve babası Jean-Marie Le Pen dahil partinin bazı AP üyeleri hakkında, Avrupa Birliği’ne (AB) ait fonları kötüye kullandıkları ve “suçu gizledikleri” gerekçesiyle dava açılmasını talep etmişti.

2018’de adı Ulusal Birlik (RN) olarak değiştirilen oluşumun önde gelen ismi ve eski cumhurbaşkanı adayı Le Pen ile babası Jean-Marie Le Pen, Louis Aliot ve Bruno Gollnisch’in de aralarında bulunduğu 27 partilinin AB fonlarını kötüye kullanmaktan yargılandığı dava, Eylül 2024’te Paris Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanmıştı.

Paris Ceza Mahkemesi, Marine Le Pen hakkında dün, AB fonlarını zimmetine geçirmek suçundan 5 yıl siyasi yasak cezasının derhal uygulanmasına, 2 yılı ertelenmiş, 2 yılı elektronik kelepçeyle gözetim altında geçirilmek üzere toplam 4 yıl hapis ve 100 bin avro para cezasına hükmetmişti.

Le Pen, hakkında verilen kararın okunmasını beklemeden mahkeme salonunu terk etmişti.

Mahkemenin kararı, Le Pen’in cezasını hapishanede çekmeyeceği anlamına gelirken, avukatları kararı temyize götüreceklerini açıklamıştı.

Karara, yerel siyasiler ve bazı Avrupalı liderler tepki göstermişti.

Fransa’da Yüksek Yargı Konseyi tarafından dün yayımlanan bildiride, “Davayı yürüten yargıçları kişisel olarak hedef gösteren tehditler ve siyasi liderlerin özellikle soruşturmanın veya mahkumiyet kararının esasına ilişkin açıklamaları demokratik toplumda kabul edilemez.” ifadeleri kullanılmıştı.

Related Posts

Bayraktar TB3’ten önemli başarı: TCG Anadolu gemisine iniş-kalkış yaptı

Bayraktar TB3 İnsansız Hava Aracı, TCG ANADOLU amfibi gemisine iniş-kalkış testlerini başarıyla tamamladı.

10 dakikalık dolu bütün mahsule zarar verdi

Antalya’nın Serik ilçesinde gece yağmur ve fırtına hayatı felç etti. Yaklaşık 10 dakika etkili olan dolu, seralara ve tarım ürünlerine zarar verdi.

Ağrı’da dere taştı, bazı evler su altında kaldı

Ağrı’nın Patnos ilçesinde yağış sonrası Badişan Deresi taşmasıyla bazı evler ve araziler su altında kaldı.

İran’ın yeraltı nükleer tesisi: Gizli tünellerle ulaşılıyor!

Nükleer silahlanma yarışı dünya genelinde devam ederken, İran topraklarında uyduya yakalanan sıra dışı bir görüntü dikkat çekti. Ülkenin nükleer planları hakkında yeni sorular doğuran görüntüler, sahada iki gizli tünel bulunduğunu gösteriyor. Her iki tünelin de daha geniş bir kompleksin parçası olduğu ve nükleer operasyonlara hazırlandığı tahmin ediliyor.

Bakırköy’de zincirleme kaza! D-100 yan yolda trafik kilitlendi: Yaralılar var

İstanbul’un Bakırköy ilçesi Sefaköy D-100 yan yolda, servis minibüsü ile iki aracın karıştığı kaza meydana geldi. Yaralıların olduğu belirtiliyor.

CHP’nin olağanüstü kurultayı için iptal başvurusu

Bazı eski delegeler, CHP’nin 6 Nisan’da gerçekleştirilen 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptali için başvuru yaptı.